Kasteel Batenstein - Vianen

Grote foto's

Stedelijke renovatie

 

Wie vanaf het noordwesten de binnenstad van Vianen benadert vindt daar onderaan de Ringdijk een rafelige rand van de stad. Een parkeerterreintje, een veldje, achtertuinen, en de verlaten gebouwen rond de watertoren vormen een rommelig geheel.

 

Bij nader onderzoek blijkt het echter een hele speciale plek te zijn: de locatie van het voormalige Kasteel Batenstein - een fundament van de geschiedenis van de stad.

Een tweede gegeven dat deze locatie markeert is de watertoren, die buiten gebruik is gesteld en die in 2016 zou worden overgedragen aan de gemeente. Het is een monument en een echt landmark. Maar wat gaat de gemeente ermee doen?

 

Er is behoefte aan een ingreep: één idee dat deze hele situatie organiseert en nieuw leven inblaast.

 

Het idee is om twee thema’s met elkaar te verbinden:

  • 1)  Blik op de Lek 

  • 2)  Het Kasteel 


 

Blik op de Lek gaat over het zicht vanuit de stad over de uiterwaarden en de Lek. Maar ook over de relatie met de natuur, over fietsen , wandelen en excursies in de omgeving.

 

Het Kasteel gaat over de restanten van het kasteel Batenstein, over de kasteeltuin en over het zichtbaar maken van de verborgen geschiedenis van Vianen.

 

De watertoren is een markant punt aan de rand van de stad, dat al van verre zichtbaar is. Een beetje zoals de torens van het kasteel vroeger de stad markeerden. Wij willen de kasteelmuur weer zichtbaar maken door de footprint bloot te leggen en een looproute van schelpen- en stenen paden en verhoogde plankiers te maken, die langs de randen van het voormalige kasteel gaat. Hier kun je de archeologische resten tonen en uitleg geven met informatieborden.

 

Rond de watertoren maken we een grote halfronde vorm van 5 meter hoog die het kasteel symboliseert. Door een poort kom je op een binnenplein dat aansluit op het Hofplein. De stad is op deze plek nu weer afgesloten.
In deze vorm worden ruimtes gemaakt die kunnen dienen als theehuis, bijeenkomstruimte (in combinatie met de reinwaterkelders), excursiecentrum, fietsenverhuur, etc. De watertoren zelf en de bijbehorende gebouwen worden ook gerenoveerd t.b.v. deze functies. Ook andere, commerciële functies zijn denkbaar.

 

Vanuit de stad naar buiten zijn de uiterwaarden en de Lek een prachtig stuk natuurschoon. Jammer genoeg is er de hoge Ringdijk die het uitzicht blokkeert. Het lijkt ons een mooi idee om bovenop de halfronde vorm een uitzichtplatform te maken, vanwaar je net als vanaf een kasteelmuur over de omgeving uit kunt kijken. Extra spectaculair zou het zijn om ook de watertoren als uitzichttoren geschikt te maken, maar hiervan moet de haalbaarheid bekeken worden.
Vanaf het uitkijkplatform kun je mooi uitkijken, er kan een terras van het theehuis op komen en het kan dienen als tribune voor het binnenplein.

 

Door deze blik op de Lek te creëren wordt hier een aantrekkelijk start- en eindpunt gemaakt voor fiets- en wandeltochten en voor rondleidingen binnen en buiten de stad.
Het binnenplein is een mooie plek voor kleine evenementen.

De kasteeltuin kan deels in oude glorie worden hersteld, met bijvoorbeeld een kruidentuin, maar het is ook een uitstekende plek voor openluchttheater en -concerten en voor spontane bijeenkomsten en activiteiten.

 

Door Het Kasteel en de Blik op de Lek rond de watertoren samen te brengen ontstaat denken wij een vitale en kenmerkende plek voor Vianen.