Woongebouw TIEN - Utrecht

Grote foto's

Woongebouw met vier appartementen en een winkel

 

Al vele jaren lag er een terrein braak, wat oogde als een gat in de bebouwing van de Burg.Reigerstraat. De opgave was om het bouwblok op de hoek af te sluiten met een passende architectuur. Hierbij moest ook rekening gehouden worden met de ligging naast de Oosterspoorbaan, die gelukkig al snel werd gereserveerd voor alleen de museumtrein.

We hebben een robuust gebouw ontworpen, opgetrokken uit een gemêleerde, handgevormde en kolengestookte gele baksteen. De kleur refereert aan twee oudere gebouwen in het rijtje, waardoor er een eenheid ontstaat in het eerder zo versnipperde bouwblok.

Door middel van de variatie van de ramen, de sprongetjes in de volumes en de expressieve dakvorm hebben we geprobeerd om met moderne middelen een vorm van rijkheid toe te voegen, die we in oude panden zo waarderen.
 

Het grote volume van het gebouw hebben we verfijnd door diverse uitspringingen (erkers, balkons) en inspringingen te maken. Aan de straatzijde volgt de gevel de ritmiek van de naastgelegen panden. In de zijgevel zit meer vrijheid en is het in potentie kolossale vlak van 20 bij 15 meter helemaal opgelost in kleinere segmenten. Daarbij springt het gebouw vanaf de basisvorm naar achteren en naar boven terug. Aan de achterzijde is het gebouw een stuk dieper dan de buurpanden waarmee een slordige achtergevellijn wordt weggewerkt. Om de extra diepte te verzachten en vanwege de lichttoetreding wordt er per verdieping teruggesprongen. Door dit hele spel van verfijningen zijn we erin geslaagd om binnen de ruimte waar anders een fors herenhuis had gestaan een gebouw met vier appartementen en een winkel te realiseren, dat zich voegt binnen zijn omgeving en nergens kolossaal wordt.
 

De grotendeels monumentale omgeving vroeg om een in zekere zin terughoudende architectuur. Door rijkheid en variatie toe te voegen is toch een levendig en expressief geheel ontstaan. Als bekroning hoorde daarbij een dak dat gezien mag worden en dat het gebouw aan de bovenzijde met één gebaar voltooit.